BS. 7



Het hormoonstelsel

Het hormoonstelsel bestaat uit een aantal hormoonklieren. Hormoonklieren produceren hormonen. Hormonen zijn stoffen die de werking van bepaalde organen regelen. Hormoonklieren geven aan het bloed dat door de hormoonklier stroomt, hormonen. De meeste hormoonklieren hebben daarom geen afvoerbuizen. Via het bloed komen de hormonen in het hele lichaam terecht. Hormonen werken niet in alle organen en weefsels.
Het hormoonstelsel regelt vooral langzame, langdurige processen. Hormonen regelen onder andere de stofwisseling, voortplanting, groei en ontwikkeling. Belangrijke hormoonklieren zijn de hypofyse, de schildklier, de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier, de bijnieren , de eierstokken en de teelballen.
 


De eilandjes van Langerhans liggen in de alvleesklier. Ze produceren de hormonen insuline en glucagon.  Het glucosegehalte wordt door deze hormonen geregeld.  Het glucosegehalte van het bloed wordt ook wel de bloedsuikerspiegel genoemd. Als het glucosegehalte van het bloed hoger dan 0,1% is dan produceren de eilandjes van Langerhans insuline. Bij mensen met suikerziekte (diabetes) wordt er niet of te weinig insuline aangemaakt. Dan kan het glucosegehalte te hoog worden. Om dat tegen te gaan kunnen mensen met diabetes insuline spuiten.



Filmpje over suikerziekte